– Na, fiúk! Egy kis pihi! Á, kemény ezt így állandó nap nyomni, mi? – röhögött fel, miközben izzadt homlokát törölgette. Aztán leült a ház előtt, a legfelső lépcsőfokra. Széles terpeszben ült, könyökével a térdére támaszkodott. A többiek követték. Szuszogtak, törölköztek, vigyorogtak és bólogattak. A mester végignézett rajtuk.

– No, fiúk, aztán itt dögöljek szomjan? – kérdezte. –  Mi van inni?

– Tessék! – nyújtottak felé egy üveget. – Egy kis pálesz!

A mester elvette az üveget, lecsavarta a kupakot és megszagolta, elfintorodott:

– Ú, basszátok meg! Hát mi van ebben? – és ismét felröhögött, a többiek vele röhögtek. Figyelte. Zöldes barna szeme izgatottan vibrált. Tenyerével végigsimította a kopaszodó fejét, majd jelentőségteljesen megállapította:

– Ennek a pálinkának birkaszaga van! Szagoljátok meg ti is! Esküszöm, hogy birkaszaga van! Hát mit hoztatok ide! Normális piát nem találtatok? – Az üveget a mellette ülő kezébe adta. Az pedig a következőnek. Az üveg körbejárt. Mindenki megszagolta, továbbadta az üveget. Zavartan vigyorogtak. Mit mondjanak? Amit a mester mond, az úgy van.  Azért ő a mesterük. Még a nála idősebbek is elismerik a tekintélyét. Ő sem volt már fiatal, túl a negyvenen. Tagbaszakadt, nagydarab férfi volt. Nagyhangú, harsány.  Ellentmondást nem tűrő hangon megismételte:

– Ennek a pálinkának birkaszaga van! Hát honnan vettétek ezt a szart?

– Van másik is!

– Nem kell, már elment a kedvem tőle! Inkább egy sört hozzatok! A hűtőből ám! Meg kajás is vagyok!

– Rendeljünk pizzát? Az gyorsan itt lesz!

– Már megint? Tegnap is pizzát zabáltatok, nem? És mire kihozták már hideg volt. mint a hetes birkaszar a legelőn. De ennek a pálinkának akkor is birkaszaga van! Bár én tudok birkául! – ismét felröhögött.  – Múltkor is mentem valahova, ott voltak az úton. Birkák! Kibégettem nekik a kocsiból és arrébb kotródtak az útról! – vigyorgott a többiek arcát nézve. Hangosan röhögtek. Ő pedig meghúzta a sörös üveget. Alaposan. Aztán böfögött egy nagyot:

– Halljátok, hogy áramlik bennem a csí? – kérdezte röhögve. a többiek néztek rá, és ők is röhögtek. – Csí-gabiga! Tudok, mi? Na, jól van, akkor Öcsi rendelj gyorsan valamit! Nem lehet ezt éhen bírni!

– Csirkehúsos pizza jó lesz?

– Csirkehúsos! Normális vagy, öcsém? A csirke szart eszik! Szar íze van! Érted? Szar! Pulykacici! Az az igazi! Nem tudjátok ti, fiúk! Pulykacici zöldséggel, borban párolva! Ahogy én készítem! Nem tudtok ti élni, fiúk!

– Akkor tonhalasat?

– Utálom a halat! Egyek halat, mert te megeszed? Az a te bajod!

– Sonkás-gombás?

– Ne már! Azt eszi Jancsi bácsi és Julis néni is! Meg a darált húsosat! Olyan igénytelenek vagytok, csesszétek meg! Hát, nem mindenki olyan nagy játékos és nagy harcos, mint én! Nekem a legjobb jár! Na, mindegy! Sonka-gombás pizza meg birkaszagú pálinka! Olcsó bor, szar kávé! De jó lesz a sonka-gombás, csak rendeljétek már meg! Hát éhen döglök! Öcsi, te meg hozzál addig még egy sört nekem! Kér még valaki? – körbenéz. Többen is jeleznek.

– Öcsi, akkor 6 sört hozzál! De óvatosan! El ne ejtsd az üvegeket! Nincs életbiztosításod! Mert tuti kinyírlak, ha baja lesz a sörnek! – nagy röhögés ismét.  Elégedetten mosolygott. Ez az ő csapata! Érezte, ahogy árad az erő belőle, körülötte. Nyugodt volt és elégedett. Sőt, kis idő múlva a pizza is megérkezett. Mielőtt hozzálátott volna, biztos, ami biztos, csak meghúzta a pálinkás üveget. Majd ismét körbeadta. a többiek is ittak belőle.

– Birkaszagú, birkaszagú, de ez van! Nincs más! De én legalább birkául tudok! Ti még birkául sem tudtok! Mire is mennétek nélkülem? Igaz? Na, együnk, aztán folytassuk! Hohó! Öcsi! Tedd csak le azt! Veszélyes fegyver a te kezedben!

– De mester! Ez csak…

– Ne dadogj, hozz még sört! – megtörölte a száját, majd felállt. A többiek felé tornyosult. – Na, gyerünk! Lássunk hozzá! Folytassuk!

– Öcsi! Pakolj itt össze! És mondtam már, ne nyúlj hozzá! Nem a tied!

–  De lapátolhatod a sódert a betonkeverőbe Pista bácsi helyett!

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.