A pöttyös zokni történeteinek főhőse Dorina, egy 4-5 éves kislány, aki eleven, izgő-mozgó és kíváncsi teremtés, akárcsak legtöbb kortársa. Mindent szeret kipróbálni, és mindent szeretne megtudni, benne van minden kalandban. Ízig-vérig gyerek, ugyanakkor már gyakorolja az anyaszerepet is, egyfajta felelősséget vállal a pöttyös zokniért, akit ő mentett ki a tengerből: megkeresi a testvérét, gondozza és tanítgatja. És közben ő is tanul: mennyivel másabb a világ egy zokni szemével, illetve azt, mennyire nem könnyű egy nála gyengébbre, védtelenebbre vigyázni, fokozatosan megismertetni vele a világot, és segíteni, hogy valóra váltsa az álmait.

A pöttyös zokni ugyanis nem hétköznapi zokni. Nemcsak azért, mert beszélni tud, hanem azért is, mert álmai vannak. Zokni módjára látja a világot: számára a tenger egy félelmetesen nagy mosóteknő, és az otthon számára azt jelenti, berakják az alsó fiókba. Neki a repülést a szárítókötélen való lengedezés jelenti, és legnagyobb álma az, hogy úgy repüljön, mint a sirályok, a messziről csodált ezüst szárnyú madarak.

Aznap, amikor a szél a tengerbe sodorja, megtapasztalja, hogy a repülés veszélyes dolog. Szerencséjére Dorina megmenti az életét, és magához  veszi a zoknit, testvérével együtt. Így kezdődik egy különös barátság és a kalandok sora, melynek részesei Dorina és a cserfes, okoskodó, ugyanakkor borzasztóan érzékeny és szeretetre éhes pöttyös zokni, illetve ikertestvére, aki jóval csendesebb, visszahúzódóbb és szerényebb.

Terveim szerint a mesesorozat folyamatosan bővülne és gazdagodna nemcsak történetekkel, hanem szereplőkkel is. A pöttyös zokni nemcsak a sirályokkal és a hangos jószágokkal – kutyákkal – barátkozna meg, nemcsak testvére „pihés” problémáit próbálja orvosolni, de rátalálna a szerelem is egy szívtipró futball zokni alakjában, akinek legfőbb vágya, hogy egyszer egy döntőben „szerepeljen”, és segíthessen gazdájának a mindent eldöntő gól megszerzésében.

Hogy valóra válnak-e az álmai? Természetesen, hiszen ez egy mese, amelyben minden kívánság teljesül!

(Limy)