no images were found

 

Bár végtelen öröm számomra, hogy nézettségi mutatónk egyre emelkedik, és már elértük a háromszázat – köszönöm -, nem erről akarok értekezni.

Továbbá “férfiasan” bevallom, sőt bevállalom, a 300 című filmből csak epizódokat láttam, de az epigrammát ismerem:

“Itt fekszünk, vándor, vidd hírül a spártaiaknak,/ megcselekedtük, amit megkövetelt a haza” (Szimonidész)

És a történelmi eseményt:

A görög-perzsa háborúban a görögök Marathon mellett i. e. 490-ben megállították az ellenséget. Tíz évvel később Xerxes vezeti az újabb perzsa támadást. A poliszok Spárta, Athén és Korinthosz vezetésével szövetkeznek. Az első összecsapásra a Thermopülai-szorosnál kerül sor, amelyet Leonidas spártai király véd a néhány ezer fős seregével. Amikor a perzsák a hátukba kerülnek, elbocsátja a segédcsapatokat és háromszáz katonájával az utolsó leheletéig harcolt.

Tény: a thermopülai csata  különböző feldolgozásai révén részévé lett a kortárs kultúrának. A nyugati kultúrkörben a görögök hősiességét és kitartását szokás hangsúlyozni, nevezetességét tehát nem a háború kimenetelére gyakorolt hatása, hanem az ott tapasztalt görög példamutatás adta.

Játsszunk el a gondolattal!

Milyen lenne korunk Leonidasa?  Sállal a nyakában és vöröslő orral tüsszögnek és hálás pillantást vet a csodatevő forró italt átnyújtó hölgyre? Majd néhány korty gyógyital után új erőre kapva hanyatt-homlok rohanna a csatába? Esetleg még bekapna néhány vitamint vagy egyéb kapszulát, hogy ne kelljen az ádáz küzdelem hevében illemhelyet keresnie?

És hogy készülne fel a honvédelemre? Szuszogva, nyögve gyúrna edzőtermekben? Vagy befizetne drága edzőtáborokba? És ott mutogathatná zsír új felszerelését!

És ha a csata közben csörögne az smartphone-ja: “Micimackóm, beugranál egy kis tejért és parizerért útközben… Mi az, hogy nem fogsz hazajönni? Te hősi halált akarsz halni? És mi lesz velem és a gyerekkel? Ezért áldoztam rád a legszebb éveimet? Önző disznó!”

“Leonkám! Tudod, hogy aggódom érted és szeretlek! Vigyázz magadra kisfiam! Tudod milyen gonoszak azok a csúnya perzsák! Ezen vagy ezzel? Felejtsd el ezt az ódivatú marhaságot! Hát a keselyűknek neveltelek fel téged?”

És ha meglátná, hogy a perzsa vezér egy Audiból vagy BMW-ből száll ki, miközben a spártai törvények miatt ő csak egy Suzukit vehet? Hogy dolgozza fel a traumát? Felhívja Csernus dokit? Tud ógörögül Imre? És mit mondana?

Tudod Leonidas, “a férfiak zöme nem mer beszélni az érzéseiről, és nem meri őket következetesen felvállalni, inkább elfojtanak, hazudoznak másoknak, miközben saját magukat is becsapják. Erősnek mutatják magukat, miközben belül kocsonyák.Tévedés, hogy egy férfinak ne lehetnének gyengeségei, vagy általános gyenge pillanatai. Ami fontos, hogy legyen bátorsága ezeket bevallani, elismerni. Legyen ereje büszkeségéből engedni, és segítséget kérni.”

És mit csinál csata előtt? Összeül a harcos haverokkal és szidják a politikusokat, akik nem engedik a vagyonosodást, siránkoznak a vaspénz miatt? Vagy tabletekről, laptopokról és software-ekről dumálnak? Esetleg kitárgyalják a spártai csajokat, kik kivel mit – és cinkosan összeröhögnek? Esetleg bevált csajozós rizsával megfűz néhány feszes fenekű húszast?

És mi lesz Xerxésszel? Ki az a Xerxész? És hol van Thermophülé? Van ott wellness hotel? És Szalamisz? Ó, az nagyon király! Vagy az én vagyok Spártában? Mindegy. Voltunk ott az asszonnyal! Gyönyörű kristály kék a tenger…

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.