Kicsit fehérebb, kicsit laposabb, de a miénk. Olcsóbb, praktikusabb, nem romlandó, nem kell facsaróval vagy szűrővel szerencsétlenkedni, csak feloldani és sitty-sutty kész is.

Hogy az íze nem olyan? És a vitamintartalma? Nem lehet minden tökéletes. Az élet nem citromtorta, kompromisszumokat kötni kell és szükséges. Ha nincs igazi, hát érjük be valami mással. ami olcsóbb, kényelmesebb, kevésbé bonyolult, nem kíván annyi erőfeszítést, bátorságot.

Pótolunk és kárpótolunk egy kiadós evéssel-ivással, kocsmázással, haverokkal, vásárlással, új kocsival, külföldi úttal vagy szeretővel – igényektől és pénztárcától függően.

Monológokat szövünk, okoskodunk beszélgetés és odafigyelés helyett. Közhelyeket csépelünk a végtelenbe és még tovább, elkendőzünk megoldás helyett, másra mutogatunk tükörbenézés helyett. Bámuljuk a világ csodáit a lapos tévécsodánkon, szörnyülködünk  mennyi borzalom történik a nagyvilágban, miközben azt sem tudjuk, kivel is élünk igazán együtt.

Vihogunk nevetés helyett, mismásolunk kimondás helyett, chatelünk beszélgetés helyett, szeretkezünk szerelmeskedés helyett, élősködünk élet helyett –  kérdés, az igazinak hol adunk helyet?

Éljük az életet, amit mások, megfelelünk mások elvárásainak, a problémákat is megoldják az okosabbak, erősebbek, a felelősséget meg majd áthárítjuk valakire.

Megelégszünk az olcsóbbal, a silányabbal, a butábbal. Jó az nekünk, elvégre másnak sem jobb. Hogy ezzel magunkat is leminősítjük? Miről beszélsz már megint? Hiszen…

“Mi a győzelemről megtanultuk
Hogy a részvétel a fontosabb
Hogy a vereség is fizet szépen
És a győztes sokkal fáradtabb

Hát minek törjük össze kezünk, lábunk
Ha már menet közben ülhetünk
Kár, hogy alig-alig vesszük észre
Hogy már nem megyünk, csak érkezünk”

 

De egyszer talán valaki rájön. A citrompótló is pótolható, citrommal.

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.